€100,- online boekingskorting! Boek nu
Overzicht

Kust van California: reistips van Elske Doets

21 januari 2022 door Doets Reizen

Elske Doets bezoekt de schitterende kust van California 

Waar levert de schoonheid van strand, autosnelweg en kustgebied zúlke adembenemende schilderijen op als langs de Big Sur? Na elke bocht ontvouwt zich een nieuw, nóg spectaculairder vergezicht. Tip: raffel deze magische route niet af. Als je de tijd neemt, zul je beloond worden met een ‘big time’, een ‘grootse tijd’ die nog jaren als een onweerstaanbare serie droomplaatjes je geheugen zal prikkelen.

Als je het geluk hebt te kunnen reizen langs de Californische kust, is de Big Sur het absolute hoogtepunt. Niet voor niets zijn talloze filmregisseurs verliefd geworden op de mix van schilderachtige  stranden, poëtische duinen, rotsen en bossen en daarbij nog een elegante autosnelweg die zich door al dat moois heen kronkelt. Legendarische filmhelden als Clint Eastwoord, Tom Hanks, Doris Day, Jack Nicholson, Pamela Anderson en vele anderen kwamen optimaal tot hun recht tegen de ‘dramatische achtergrond’ van dit ongekende natuurschoon.  

Point Lobos - Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Wat te doen en zien in Santa Cruz?  

Wat Doets Reizen betreft begint de Big Sur noordelijker dan bij de meeste andere reisorganisaties, namelijk in het bruisende kuststadje Santa Cruz. “Hier vind je de speciale “vibe” die surfen onder jongeren zo’n geliefde bezigheid heeft gemaakt,” zegt Elske. ‘Bovendien is Santa Cruz de bakermat van de beroemde wetsuit. Hier heeft het kledingmerk O’Neill dat wereldveroverende kledingstuk ontworpen. Verder kom je in Santa Cruz alle facetten van een sexy “beachlife” tegen: jonge mensen, leuke bars en de “free spirit” die eigen is aan de surfsport. Voeg daarbij de poëzie van de begroeide kliffen en eigenlijk is Santa Cruz een soort voorproefje van Hawaii. Veel te mooi dus om zomaar voorbij te rijden.” 


Wat te doen en zien in Monterey

Het gebruikelijke begin van de ‘Big Sur’ is de stad Monterey, met het daarbij gelegen Monterey Bay. Behalve de wereldberoemde maanvorm van Monterey Bay, de prachtige zandduinen en de grillig gevormde cipressen, nodigt Monterey toch vooral uit het water van de oceaan op of in te gaan. Het onderwaterleven is er rijk en veelkleurig, met onder meer zeeanemonen, wiervelden, zeeotters, inktvissen, onderwaterpalmen en tijdens bepaalde periodes ook grijze walvissen en orka’s. Op sommige plekken is de baai wel 5 kilometer diep! Met speciale boottochten is het mogelijk deze rijkdom te ondergaan, maar ook het overweldigende Monterey Bay Aquarium is een prachtige bestemming om het diepzeeleven te verkennen. 


Carmel en de 17-Mile-Drive

Het even verderop gelegen Carmel is voor Amerikaanse begrippen een uiterst beschaafde, bijna popperige badplaats. Bistro’s, galerieën en speciaalzaken geven het centrum van Carmel kleur, en daarbuiten, als je wat verder de laantjes inloopt, kom je prachtige en keurig onderhouden bungalows tegen. De al even keurig aangeharkte bunkers van Pebble Beach – volgens Elske ‘één van de mooiste golfbanen ter wereld’ - sluiten aan bij het afgestofte karakter van Carmel. Toen de gevierde acteur Clint Eastwood in de jaren 80 een poosje burgemeester van Carmel was, schoten de bezoekersaantallen omhoog. Tenslotte is de 17-Mile-Drive, de schilderachtige weg tussen Carmel en Monterey, een absolute ‘must’ als je in dit gebied bent. Elske: “Op deze weg beleef je een onvergetelijke rit door beeldschone natuur. Je rijdt langs prachtige golfterreinen, schitterende jetsetvilla’s en plekken waar pelikanen, eekhoorns, zeeleeuwen, zeehonden en zeeotters kind aan huis zijn, zoals Seal Rock en Bird Rock. De grootste publiekstrekker op deze route is The Lone Cypress: dankzij de rots waarop de boom staat en de daar tegenaan schuimende golven wordt bijna iedereen verliefd op dit plaatje.”


“De donkergekleurde rotsen, de diversiteit aan mossen, de helblauwe oceaan, de zeeotters, de kolibries en de cipressen zijn een lust voor het oog.” 

Bezienswaardigheden langs de Big Sur

In de schaduw van de bekende pleisterplaatsen richt Doets Reizen, ook in de Big Sur, jouw blik graag op de meer onontdekte schoonheid. Plekken waar het massatoerisme ineens ver weg lijkt en je onverwacht snel vertrouwd raakt, een band smeedt, met de ongerepte (prachtige!) natuur. Het Point Lobos State Park is zonder twijfel zo’n parel. “Ga er ‘s ochtends niet meteen op af,” adviseert Elske. “Bezoek bijvoorbeeld eerst nog de missiepost in Carmel. En zorg dat je na het middaguur zo vroeg mogelijk in het park bent: dan heb je vrijwel zeker geen last meer van mist. En laten ze je hopelijk nog wél toe, want om het park rustig en exclusief te houden wordt het aantal bezoekers per dag beperkt. Dus tip… Houd de tijd goed in de gaten!” Point Lobos is een waar wandelparadijs. De donkergekleurde rotsen, de diversiteit aan mossen, de helblauwe oceaan, de zeeotters, de kolibries en de cipressen zijn een lust voor het oog. Evenals de zeewiervelden, die soms diep en soms ondiep in het water liggen. Logisch dat veel scubaduikers hier graag een duik maken. Volgens Elske doe je Point Lobos tekort wanneer je er minder dan een halve dag voor uittrekt. “Juist omdat er beperkt auto’s en helemaal geen campers mogen komen, ervaar je er een weldadige rust. En kun je dit park het beste langzaam, te voet, ontdekken. Wanneer je al wandelend ook nog het geluk hebt dat er zeeleeuwen of honden op de rotsen te zien zijn, heb je de Big Sur in zijn ultieme vorm te pakken.” 


Mistige ochtend, stralende middag…

Ook een relatief onbekende plek is het Julia Pfeiffer Burns State Park. Hier word je ondergedompeld in de groene weelde van het gematigde regenwoud. Er zijn diverse rotspunten vanwaar je via een enorme diepte een majestueus uitzicht hebt op de oceaan. Dieper het park in vind je indrukwekkende sequoiabossen en watervallen, waarvan de McWay Falls het meest aan de kust ligt en vanaf een klif rechtstreeks op het strand stort. Uit eigen ervaring weet Elske dat je, zeker voor dit natuurgebied en ook voor de uitzichten vanaf de autosnelweg, het beste pas na het middaguur vanuit Carmel kunt vertrekken. “Het stuk Highway 1 tussen Carmel en San Simeon is het meest spectaculair. Dus is het zonde als je uitgerekend op dit gedeelte in de mist rijdt. Want zelfs als je deze snelweg al een paar keer gereden hebt, blijf je jezelf verbazen over de ongekende rijkdom van de natuur en de jarenlange volharding waarmee de Highway 1, zeker op dit onderdeel van het traject, moet zijn aangelegd. Van noord naar zuid is trouwens veruit de beste richting om alle schoonheid te aanschouwen; in omgekeerde richting zie je een stuk minder.” Ook een aanrader is het Garrapata State Park, iets ten zuiden van Carmel. “Een perfecte plek om te picknicken. Je vindt er een wit strand met ruige kliffen.” 

Van San Francisco naar Los Angles: in die volgorde!

Dankzij ons netwerk en de uitgebreide kennis van het gebied kunnen wij van Doets Reizen accommodaties aanbieden dicht bij de prachtplekken van de Big Sur. We adviseren je om onderweg van San Francisco naar Los Angeles minstens twee of drie keer te overnachten, zodat je kleine stapjes maakt, niet in de stress raakt en maximaal kunt genieten van de aanwezige (natuur)rijkdom. Elske: “Dat is beter dan een jaar later tot de ontdekking komen dat je maar de helft of minder gezien hebt. Duurzaam reizen betekent ook: jezelf rust gunnen, goed om je heen kijken en het unieke van een gebied tot je
door laten dringen.” 


Anderen bekeken ook