De charme van reizen met een camper door Oost-Canada
Canada is al enige jaren ontzettend ‘hot’ als vakantiebestemming! Dat is ook niet zo vreemd, gezien de ongeëvenaarde natuurpracht, uitgestrektheid, vriendelijkheid van de bevolking en de uitstekende faciliteiten die het land rijk is. Wanneer men spreekt over de populariteit van de bestemming Canada, dan spreekt men voornamelijk over de Canadese westkust dat ruwweg bestaat uit de provincies British Columbia en Alberta. Het zijn deze provincies die bij de meeste reizigers tot de verbeelding spreken dankzij wereldberoemde hotspots als Banff National Park, Jasper National Park, Vancouver en Pacific Rim National Park. Ook ik raakte jaren geleden betoverd door deze bestemmingen, ik stond te popelen om weer terug te gaan naar Canada. Deze keer besloot ik van de enigszins ‘gebaande’ wegen af te gaan en mijn pijlen te richten op een stuk dat bij veel reizigers wellicht iets minder tot de verbeelding spreekt: Oost-Canada. Dit is een heuse openbaring als reisbestemming, ook al ben je eerder in het westen van Canada geweest.
In juli 2017 stapte ik achter het stuur van een prachtige en vrijwel gloednieuwe camper van Owasco RV tijdens een rondreis vanuit Toronto. Owasco RV is een gerenommeerde naam op het gebied van camperhuur in Oost-Canada. De verhuurder beschikt over een verhuurstation in de buurt van Toronto. Als grootste en tevens meest kosmopolitische stad van Canada vormt Toronto voor veel mensen één van de (weinige) herkenningspunten in Oost-Canada. Vanuit deze wereldstad ben je in no time bij één van die andere herkenningspunten die je ooit gezien moet hebben: de Niagara Falls. Maar waar ga je naartoe nadat je Toronto en de Niagara Falls hebt bezocht? Dat is moeilijker om te bepalen dan het lijkt; niet zozeer omdat veel terrein in Oost-Canada nog relatief onbekend is, maar vooral er ongelooflijk veel te kiezen valt wat betreft natuurlijke en culturele highlights.
Grootste getijdenverschil
Ik stak met de camper bij de Niagara Falls de grens van Canada naar Amerika over, waarna ik eerst een volle week in het prachtige New England doorbracht. Vanuit New England reisde ik terug naar het Canadese oosten en maakte ik in provincie New Brunswick kennis met één van de meest bijzondere plekken die ik ooit heb gezien, Bay of Fundy. Hier was ik getuige van een spectaculair natuurfenomeen waar Bay of Fundy bekend om staat: de grootste getijdenverschillen ter wereld. Ik stond versteld van de schoonheid van de Hopewell Rocks, van de ruigheid bij Cape Enrage en van de ongereptheid van het compacte Fundy National Park. Het is een groot voordeel dat dit gedeelte van Oost-Canada niet heel bekend is, zodoende kon ik met de camper een mooie plek bemachtigen bij Chignecto Campground, een camping midden in het Fundy National Park. Ik kwam hier vrijwel alleen Canadezen tegen, die mij vriendelijk begroetten en het indrukwekkende natuurschoon van hun land graag met me deelden.
Vanuit New Brunswick reed ik via een prachtige route, onder andere langs het vrijwel onbekende Kouchibouguac National Park, verder naar de volgende provincie van mijn reis: Québec. Deze provincie voelde voor mij als de meest ‘exotische’ bestemming van mijn rondreis door Oost-Canada, wellicht vanwege het feit dat Québec een Franstalige provincie is. Alleen al in deze provincie kun je zonder moeite minstens 3 weken vullen met hoogtepunten. Zo heeft Québec veel natuurlijke highlights als Parc national de la Gaspésie, Parc national du Fjord-du-Saguenay en Parc national du Mont-Tremblant. Hoewel de namen anders doen vermoeden zijn dit geen nationale parken maar provinciale parken van Québec. Desalniettemin vind ik deze net zo mooi als veel van de beroemdere National Parks. Een bijkomend voordeel is dat de drukte in deze provinciale parken relatief beperkt is, waardoor je in alle rust kunt genieten van de prachtige natuur. Wist je trouwens dat je in de provinciale parken van Québec waanzinnig goed kunt kamperen met een camper midden in de natuur? In de provinciale parken stond ik met de camper op prachtige en goed onderhouden camperplaatsen, waar ik veelal ook de mogelijkheid had de camper aan te sluiten op water en/of elektriciteit. Ook de algemene faciliteiten op deze natuurcampings, waaronder de sanitaire faciliteiten, worden door de overkoepelende organisatie Parcs Québec uitstekend onderhouden. Op deze campings verblijf je dus op toplocaties in de parken, terwijl je tegelijkertijd gebruik maakt van goede campingfaciliteiten!
Walvissen en zeemeeuwen
Een ander hoogtepunt vond ik de oversteek per ferry over de Saint Lawrence River, van Rivière-du-Loup naar Saint-Siméon. In de vroege ochtend ging ik met de camper aan boord. Ik genoot tijdens de overtocht op het dek van de prachtige omgeving, het kalme water van de rivier, de zeemeeuwen die in het kielzog van de boot mee zweefden naar de overkant, maar ook van walvissen. Jawel, heuse walvissen! De Saint Lawrence River en de Saint Lawrencebaai zijn bijzonder voedselrijk, waardoor walvissen zich hier maar al te graag verschansen. Zo spotte ik er vanaf het dek van de ferry twee walvissen die in de verte hun staart boven het water lieten zien. Een heel bijzonder moment om mee te maken tijdens een ‘gewone’ overtocht!
Na alle avonturen in Québec zette ik met de camper koers richting Ontario, waar ik de laatste dagen van mijn reis nog genoot van de natuurpracht in Algonquin Provincial Park en Bruce Peninsula National Park. Algonquin Provincial Park is één van de grotere provinciale parken van Ontario en bekend vanwege de duizenden meren, de uitgestrekte loofbossen en…. elanden! Het park is een bestemming waar je hele jaar kunt genieten van ongerepte natuur en uiteenlopende activiteiten. Zo genoot ik tijdens de zomerperiode van een heerlijk verfrissende kajaktocht over Canoe Lake, terwijl het park tijdens de Indian Summer-periode (eind september) door de herfstkleuren tot een natuurlijk wereldwonder wordt omgetoverd. Tijdens de wintermaanden wordt de kano of kajak in Algonquin Provincial Park veelal omgeruild voor een sneeuwscooter! Net als in de provinciale parken van Québec, ontdekte ik dat je ook in de provinciale parken van Ontario uitstekend kunt kamperen met een camper. Zo vind je in Algonquin Provincial Park een aantal prachtige en door Ontario Parks keurig onderhouden campingmogelijkheden met goede en schone faciliteiten. De uitstekende campings die je in vrijwel alle National Parks en provinciale parken van Canada vindt tonen aan dat Canadezen van nature ook kampeerders zijn.
Sfeervol
Bruce Peninsula National Park vormde de spectaculaire afsluiter van mijn camperreis door Oost- Canada. Samen met het aangrenzende Fathom Five National Marine Park maakt Bruce Peninsula National Park onderdeel uit van het Niagara Escarpment UNESCO Biosphere Reserve. Je geniet er van ruige en rotsachtige kusten, imposante “flowerpots” (rotsformaties met begroeiing op de top) en van indrukwekkende scheepswrakken in het kraakheldere water van de Georgian Bay en Lake Huron. Ik verbleef in de nabijheid van het park op een mooie camping in het sfeervolle plaatsje Tobermory. Het is overigens ook mogelijk om in Bruce Peninsula National Park zelf te verblijven op Cyprus Lake Campground, maar het aantal camperplaatsen is hier beperkt en ruim vooraf je camperplaats boeken is dan ook aan te raden. Hoewel ik graag met de camper had willen kamperen in het Bruce Peninsula National Park zelf, had het plaatsje Tobermory zo zijn voordelen. Ik genoot bij de gezellige binnenhaven van de varende jachten en vissersboten, terwijl ik tevens in de nabijheid was van de afvaartplek van de bootexcursie naar het bijzondere Fathom Five National Marine Park.
Na een enerverende camperreis door Oost-Canada leverde ik voldaan de camper weer in bij het verhuurstation van Owasco RV. De ongekende veelzijdigheid van de provincies New Brunswick, Québec en Ontario op het gebied van natuur en cultuur, in combinatie met de uitstekende infrastructuur voor campers, maken Oost-Canada tot een absolute hotspot-bestemming voor een onvergetelijke camperreis! Ik heb in het Canadese oosten nog lang niet alles ontdekt en ik sta alweer te popelen om nog meer te verkennen met de camper.