Stedentrip New York met puberzoon van 15 jaar
Na vier dagen intensief zakendoen in NYC had ik het genoegen mijn echtgenoot en puberzoon (15 jaar) het laatste deel van de reis bij me te hebben. Ze sloten zich voor drie dagen aan.
Kleurrijk en levendig
Omdat Soho bekend staat vanwege z’n levendige en eigentijdse sfeer hadden we vooraf gekozen daar te verblijven. Perfecte keuze! De opgeknapte pakhuizen met hun kenmerkende gietijzeren brandtrappen losten de belofte van bruisende wijk vrijwel onmiddellijk in. Dat wil zeggen: tegen dat prachtige decor komen kleurrijke mensen, winkels en horecagelegenheden bijna als vanzelf ‘tot leven’.
Tolerante sfeer…
Als gasten van hotel de Soho Grand hadden we uitzicht op – en werden we in zekere zin dus ‘vergezeld’ door – het One WTC, ofwel: het indrukwekkend hoge torencomplex (546 meter!) dat op de voormalige plek van de Twin Towers is verrezen. Het fijne van de Soho Grand is dat er ‘s avonds altijd live music te beleven valt, hetzij in de club, hetzij in de lobby met een optredende DJ. Vlakbij ligt bovendien ons favoriete restaurant, de Mercerie, alsook de kunst- en servieswinkel Guild (Canal Street), waar je in een sfeervolle setting Frans georiënteerd ontbijten, lunchen en dineren. Het mooie aan Soho is dat het sociale klimaat heel tolerant is: jong en oud van allerlei achtergronden en identiteiten kunnen volledig (en veelkleurig) zichzelf zijn. Iedereen, dus ook non binairen, feesten en genieten openlijk en zonder enige terughoudendheid.
Van industrieel naar hip
Op de eerste dag liepen we via Greenwich Village en West Village naar het Meatpacking District. Ooit was deze wijk het kloppende, industriële hart van talloze slachthuizen, maar het karakter is totaal veranderd. Nu is de Meatpacking District een van de meest hippe buurten van New York, met het Gansevoort Hotel als stijlicoon en bijzondere verblijfsplek. Je kunt er bijvoorbeeld een kop koffie drinken onder een kunstwerk van de wereldberoemde (en omstreden) kunstenaar Banksy.
Amerikaanse kunst
Het strakke Whitney Museum, niet ver daarvandaan, is een walhalla van moderne Amerikaanse kunst. Onze zoon keek zijn ogen uit bij werken van Edward Hopper, Georgia O’Keeffe en Andy Warhol. Het is een bijzonder overzichtelijk en publieksvriendelijk museum met een aantal geweldige terrassen die uitzicht bieden op het omliggende, postindustriële gebouwenlandschap, waarvan de ronde waterreservoirs misschien wel de bekroning zijn. Ook Little Island, een recentelijk geopend park dat op de plek van een oude pier is ontwikkeld, is zonder meer een lust voor het oog.
Hollands Glorie in New York
Het kan niet op! Bij hetzelfde Whitney Museum bevindt zich eveneens het begin van de verhoogde spoorrails, onderdeel van het circa 10 jaar geleden aangelegde High Line Park en de meest spectaculaire manier om in noordelijke richting naar Hudson Yards te wandelen. Het park is een stukje Hollands Glorie in New York, want aangelegd door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Het knappe is dat de oude spoorelementen door Oudolf intact zijn gehouden en gemixt met moderne elementen, zoals zitjes, kunst en inheemse planten, struiken en bomen.
Wow! Bovenop de pizzapunt…
Als je, zoals wij, van zuid naar noord loopt, kom je van steeds dichterbij oog in oog te staan met de Edge, de wolkenkrabber annex blikvanger van de nieuwe wijk Hudson Yards. De Edge is ruim 100 verdiepingen hoog (!!) en heeft een observatiedek dat eruit ziet alsof een pizzapunt dat in de top van het gebouw is gestoken. Als je na een fikse reis met de lift eenmaal bovenop die uit de wolkenkrabber stekende pizzapunt staat, heb je een fenomenaal uitzicht over ‘downtown’, met iconen als One WTC, Battery Park en het Statue of Liberty.
Betoverende ervaring
Even spectaculair, maar nog een slag artistieker, is de Summit One Vanderbilt bij het Grand Central station. Vanaf de 91e etage kom je op drie verdiepingen die zich deels binnen en deels buiten het gebouw bevinden. Daar ‘ontmoet’ je een honderdtal spiegels, zilveren luchtballonnen en overige kunstwerken, die tezamen een betoverende ervaring vormen, zeker in combinatie met het uitzicht op iconische Art Deco en hypermoderne wolkenkrabbers. Een absolute ‘Must Do’!
City life op z’n best
Op verzoek van onze zoon hebben we ook een bezoek gebracht aan het Metropolitan Museum of Art, waar we de tentoonstelling over de Egyptische Oudheid bekeken. Ongelooflijk veel historische schatten, waaronder mummies en hiërogliefen, kun je hier van dichtbij bewonderen. Als afsluiting liepen we door Central Park, waar je zeker op een zonnige zondag het gevoel bekruipt dat je het beste meemaakt wat city life te bieden heeft.
In een woord
Deze stedentrip was voor onze zoon de tweede kennismaking met NYC! Hij vatte zijn 3-daagse ervaring te midden van de hypermoderne gebouwen en de coole sfeer in deze intense stad in een woord prachtig samen: ‘Wéggeblazen!’