Ruige natuur
Tijdens onze vakantie in IJsland hebben we ons zo diep mogelijk ondergedompeld in de ruige, prachtige natuur. Als je die sensatie ook nog eens kan afwisselen met het verblijven in comfortabele hotels die door hun design fabelachtig in harmonie zijn met de omgeving, voel je je de koning te rijk!
Geisers & zwavelgeur
Naast de bekende geisers in het geothermale gebied Haukadalur, Geysir en Strokkur, vind je in de Gullni Hringurinn (Golden Circle) bijzondere wandeltracks die je langs pruttelende poeltjes en kokende stroompjes brengen. En die je laten kennismaken met die kenmerkende zwavelgeur, die onlosmakelijk met het fenomeen geisers verbonden is.
Intrigerende rookpluimen
Misschien nog iets spectaculairder was de latere route van Vik naar The Blue Lagoon, onze eindbestemming. Ter hoogte van Solfus zagen we op de berghellingen rookpluimen uit de grond komen. Ook vlak langs de weg. We besloten dit fenomeen van dichtbij te bekijken en draaiden de parkeerplaats op van een oud, verlaten kuurhotel.
Wat we daar tegenkwamen…!
Schoenzolen die smelten
Onder meer oude, betonnen kuurbaden met verroestte leidingen, klapperende luiken, en stomende waterplassen. Hoe dichter we op de plek van de rookontwikkeling kwamen, hoe heter het onder onze voeten werd en hoe meer onze zolen begonnen te smelten. Wow!
Gevaar!
Achteraf bleken we niet zo goed te hebben opgelet en het bord met de tekst ‘Haetta!’ (IJslands voor: Gevaar!) te hebben gemist. Maar gevaar of niet: verderop bleek een boardwalk aangelegd te zijn om nieuwsgierige toeristen veilig langs de omliggende velden te loodsen. Lopend over die boardwalks kwamen we langs pruttelende, sissende, dampende en spuitende poelen. We keken onze ogen uit.
Adembenemende kleuren
Door chemische en minerale reacties zagen we ook nog eens allerlei adembenemende kleuren en patronen. Een geiser was zó ontzettend heftig dat de zwaveldamp je van elk zicht beroofde. Op de tast kon je weliswaar langs een verhitte, ijzeren balustrade dwars door de sissende stoomwolken heen lopen, maar sorry: daar stopte toch mijn bravoure. Het kan ook te riskant worden. Maar zoonlief – altijd competitief – besloot deze weg tóch af te leggen.
Welness-spa
Gelukkig waren er ook informatieborden die we wél opmerkten. Ze leerden ons dat er op de plek van het verlate kuurhotel begin 1900 een zogenaamde ‘Greenhouse’ van de familie Hoyer had gestaan. En dat die ‘Greenhouse’ de geothermale hitte benutte voor het verbouwen van planten en bloemen. Ook werd er bier gebrouwen en kon men tegen betaling gebruikmaken van een door hen aangelegd modderbad. (Een groene welness-spa dus.)
Tot slot
Niet alleen mijn honger naar ongerepte natuur en een flinke dosis spanning in en rond het kuurhotel werd gestild, maar ook mijn nieuwsgierigheid naar historie. Zo beleefde ik het onverwachtse genoegen op deze prachtige plek de verbazingwekkende veelzijdigheid van IJslands geologie te beleven!