Wat is Noorderlicht precies?
Het noorderlicht, ook wel bekend als aurora borealis, is een van de meest betoverende natuurverschijnselen op aarde. Het ontstaat wanneer deeltjes van de zon in botsing komen met de aardatmosfeer, waardoor er kleurrijke lichtflitsen ontstaan die vooral zichtbaar zijn in de poolgebieden. In Finland is het noorderlicht een magisch fenomeen dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt, vooral naar de regio Lapland, waar de donkere nachten en heldere luchten het ideale decor vormen voor dit natuurwonder.
Het noorderlicht verschijnt in verschillende kleuren; van groen en geel tot paars en rood, en de vormen kunnen variëren van lichte strepen tot dansende golven die de hemel verlichten. Het zien van het noorderlicht staat voor veel mensen op hun bucketlist. Speciaal daarvoor maken ze dan ook een winterse trip naar bijvoorbeeld IJsland, Noorwegen, Zweden of Finland. Hier zijn de kansen op het zien van noorderlicht het grootst.
Let wel, hou er rekening mee dat noorderlicht een natuurverschijnsel is. En dat het niet op afroep beschikbaar is, ook niet als je in Lapland op reis bent.
Vergroot je kans…
De beste tijd om het noorderlicht in Finland te zien, is van september tot maart, wanneer de nachten lang en de kans op helder weer het grootst zijn. Het noorderlicht is meestal te zien rond middernacht, maar het kan ook al eerder of later verschijnen, afhankelijk van de zonneactiviteit. Vooral in de noordelijke delen van Finland, zoals Rovaniemi, Levi en de gebieden rondom de Poolcirkel, is de kans groot om het fenomeen te ervaren.
Noorderlicht-vibes in Rovaniemi
In maart reisden Amber en ik naar Finland. Na een stop in Helsinki gingen we richting Rovaniemi, een plaats waar het noorderlicht een grote rol speelt, onder meer door speciale noorderlichtexcursies te organiseren. Op de eerste avond boekten we meteen! Voor zo’n excursie werd je opgehaald bij je hotel en naar het vertrekpunt gebracht. Hier kregen we een uitleg over de avond en wat we konden verwachten. We waren met een groep van 16 mensen uit verschillende landen. De gidsen spraken uitstekend Engels en vermaakten ons de hele avond met interessante feiten en leuke weetjes. Op het vertrekpunt kregen we allemaal een warm pak, sneeuwschoenen, wollensokken, handschoenen en een muts.
Met de bus naar een donkere plek
Na het omkleden stapten we in de bus voor een rit van 15 minuten naar de beste plek om het noorderlicht te ervaren: totale duisternis. We kwamen aan bij een soort kamp, met verschillende kampvuurtjes, warme bessensap, chocolademelk, marshmallows en rendierworstjes. De tour duurde ongeveer 2,5 uur, waarvan we 2 uur op de donkere plek doorbrachten, wachtend op het zo verlangde noorderlicht.
Kosmisch sterrentheater
Zoals daarnet ook al benadrukt verschijnt het noorderlicht niet zomaar na een druk op de knop. Die avond had het net gesneeuwd, waaide het hard en trok de lucht helemaal dicht. Na 30 minuten begon het flink te sneeuwen, maar gelukkig verdwenen de wolken snel. De felle en rijke sterrenhemel op zo'n donkere plek is sowieso al een ongelofelijk mooi en kosmisch theater! Iedere reiziger vergaapt zich eraan.
‘Northern lights! Northern lights!’
Na een tijdje buiten te hebben gestaan besloten Amber en ik bij het vuur te gaan zitten, omdat onze tenen langzaam koud werden. Net toen we een paar slokken warme bessensap namen, hoorden we mensen ineens "northern lights! northern lights!" roepen.
We sprongen op, pakten snel onze telefoons en begonnen foto's te maken. En inderdaad, het moment was daar: het noorderlicht verscheen in volle glorie! Gelukkig hadden we ons van tevoren goed ingelezen en wisten we hoe het noorderlicht het beste te fotograferen.
Stappenplan voor de mooiste foto's
Wil je het noorderlicht vastleggen? Neem dan dit handige stappenplan voor je iPhone door.
1. Kies juiste locatie
Zorg ervoor dat je je bevindt op een donkere plek, weg van straatverlichting en lichtvervuiling. Hoe donkerder de omgeving, hoe beter het noorderlicht zichtbaar zal zijn op je foto.
2. Zet je iPhone in nachtmodus
De nachtmodus van de iPhone schakelt automatisch in bij weinig licht, maar je kunt dit ook handmatig aanpassen. Zorg vooraf dat je een iPhone bij je hebt die nachtmodus ondersteunt (iPhone 11 en later). Grote kans dat je het noorderlicht niet zo goed met het blote oog ziet, vandaar dat het verstandig is om door je camera heen te kijken.
Open de Camera-app.
Zorg ervoor dat je de foto in de Foto-modus neemt.
Zodra het licht te weinig is, zal de nachtmodus automatisch in beeld komen. Je ziet een maan-icoon in de rechterbovenhoek van je scherm.
3. Verleng de belichtingstijd
Tik op het maan-icoon om de belichtingstijd te verhogen. Hoe langer de belichting, hoe beter je het noorderlicht zult vastleggen.
De belichting kan variëren van 1 tot 30 seconden, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Begin met een belichting van 5-10 seconden en pas dit aan als het nodig is.
4. Houd je telefoon stabiel
Omdat de belichting langer duurt, is het belangrijk om je iPhone stabiel te houden om onscherpe beelden te voorkomen. Gebruik een statief of leg je iPhone op een stabiel oppervlak. Dit helpt je om scherpe en duidelijke foto’s te maken.
5. Stel de focus in
Tik op het scherm om de focus te bepalen. Zorg ervoor dat je het noorderlicht scherp in beeld hebt. Je kunt ook de exposure (belichting) aanpassen door het zonnetje naast het focuspunt omhoog of omlaag te schuiven, zodat de foto niet te donker of te licht is.
6. Gebruik de burstmodus voor meerdere foto’s
Het noorderlicht kan snel veranderen, dus het is handig om de burstmodus te gebruiken. Houd de sluiterknop ingedrukt om meerdere foto’s achter elkaar te maken. Dit geeft je meer kans om het perfecte moment vast te leggen.
7. Maak de foto
Druk op de sluiterknop en laat je iPhone de foto maken. De camera zal de belichting automatisch aanpassen en het noorderlicht in al zijn glorie vastleggen.
… nóg een keer noorderlicht
Gelijk de eerste avond het noorderlicht spotten was natuurlijk fantastisch – dat konden we meteen van onze bucketlist afstrepen. Op de tweede avond, terwijl we in het restaurant van ons hotel relaxed zaten te eten, kreeg ik ineens een melding van de Aurora App: "Als het helder is, heb je 90% kans om het noorderlicht te zien op jouw locatie". Na het eten gingen Amber en ik meteen naar het panorama-dak van het hotel en zagen we, voor de tweede keer, het noorderlicht!
De voordelen van My Aurora Forecast-app
De app My Aurora Forecast is ideaal om het noorderlicht in de gaten te houden. Het biedt je een helder overzicht van waar het noorderlicht zich op dat moment laat zien. Ook heeft de app een aantal live webcams. Zo kun je dus realtime zien of het al in de buurt is gespot.
Deze app zou bijna tot je ‘standaarduitrusting’ moeten behoren als je naar Lapland reist.