Elske Doets, Directeur van Doets Reizen
Geboortejaar
1972
Functie
Eigenaar en directeur van Doets Reizen. In 2001 heb ik het stokje overgenomen van mijn vader en oprichter Jan Doets. Vanaf mijn veertiende werkte ik hier al in de vakanties. Ik ben begonnen met stempelen en telexen.
Sinds
1986
Dankbaar dat ik reizen ‘mijn werk’ mag noemen
Als reisondernemer ben ik in de bevoorrechte positie zes á acht keer per jaar op reis te gaan. En te verkennen of, en op welke manier, ik een land of regio wil aanbieden aan Doets-klanten. Als het even kan doe ik dat reizen met mijn gezin. In de eerste plaats omdat het fijn is bijzondere ervaringen samen met partner en kinderen te ondergaan en te delen, maar ook omdat relatief veel gezinnen klant zijn bij Doets Reizen. Onder meer vanuit ‘hun oogpunt’ naar de omgeving kijken en bepalen wat de moeite waard is, en wat minder, vind ik geweldig om te mogen doen. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik het ‘mijn werk’ mag noemen. In de laatste paar jaren heb ik mijn geografische ‘bereik’ sterk uitgebreid en ben ik onder meer op reis geweest naar IJsland, Zweden, China en Japan, naast het bezoeken van specifieke regio’s in onze ‘traditionele’ bestemmingen Canada en Amerika.
Waar ik het allerliefste logeer
In lijstjes als deze is het verleidelijk een absolute uitschieter te noemen, maar ik kies ervoor drie uitschieters tegelijk voor het voetlicht te halen, om zo nóg meer keuze en inspiratie te bieden.
- Fogo Island Inn (Canada)
Totaal betoverende ervaring. Houten lodge in hotelformaat op een schilderachtige, granieten klif. Hoewel je door de lege maar fantastische natuur het gevoel hebt dat je aan het einde van de wereld bent, word je omgeven door de warme mensen van Fogo Island. Dit waanzinnige hotel heeft ook een sociale dimensie: het biedt werk aan de plaatselijke bevolking en ondersteunt kunstenaars die zich verzetten tegen standaardisatie en de wereld uiterlijk weer meer divers willen maken. Over diversiteit gesproken: tijdens mijn verblijf heb ik duizenden papegaaienduikers gezien, de meest fascinerende ijsbergen langs zien drijven en het genoegen geproefd enkele zeven pond zware kabeljauwen te vangen. - Tree Hotel (Zweeds Lapland)
Vergeet je nooit meer! Je verblijft in heel bijzondere boomhutten die, net als vogelnestjes, halverwege een boomstam in de lucht hangen. Dit geeft je een volledig nieuw perspectief op de natuur, en zorgt ervoor dat je het gevoel hebt tijdelijk zelf een bosbewoner te zijn. De mossen, varens en bosbessen in de omliggende oerbossen zijn mega indrukwekkend. Er zijn ochtenden dat ik per se weer wakker zou willen worden in de poëtische sensatie van het Tree Hotel. - Retreat Blue Lagoon (IJsland)
Verwennerij van de buitencategorie: The Retreat bij de Blue Lagoon.De Lagoon met helend water van 38 graden is een meer dan zalige ervaring (uitsluitend voor gasten). Vanuit de prachtige kamers kijk je uit op het hel lichtblauwe water van de zee, en de inktzwarte lavarotsen van de kust. De verbluffend mooie spa bestaat uit strakke, gedempte ruimtes in een grotachtige setting van vulkanische gesteenten. Restaurant Moss is een toprestaurant met lokale gerechten om van te watertanden. Zeer geschikt om je IJslandreis mee te beginnen of te eindigen.
De meest dierbare uitzichten die ik heb mogen beleven
Ook hier gun ik mezelf de vrijheid niet een uitschieter voor te stellen, maar er drie goddelijke uitzichten uit te lichten.
- Crater Lake National Park (Oregon/USA)
Hemelse ervaring! Wie dit kobalt blauw gekleurde, perfecte meer in een vulkaankrater ooit heeft gezien, raakt de schoonheid van de setting en de intensiteit van het kobalt blauw nooit meer ‘kwijt’. Uren kun je naar dit meer blijven staren. De legende van de Mazama Indianen – die er al 7700 jaar geleden leefden – maken het extra mysterieus. Crater Lake is een absolute must voor natuurliefhebbers. - Skyline Shanghai (China)
Brute kracht van een nieuwe ‘superpower’ die in je gezicht uiteenspat. Vooral de wolkenkrabbers van het financiële centrum, aan de andere kant van de rivier de Bund, komen binnen. Een van die gigantische wolkenkrabbers lijkt op een flesopener. Shanghai is indrukwekkend! - Forillon National Park (Quebec/Canada)
Dierbare herinneringen! Vanaf de monding van de St. Lawrence rivier is de kans heel groot diverse walvissen voor de kust te zien zwemmen. Reden? De zeldzame rijkdom aan eetbaar plankton. Op deze plek dronk ik ooit een biertje en zag niet ver van me vandaan een grijze walvis passeren. Dat vergeet ik nooit meer. Ook de immense blauwe vin walvis leeft hier.
Mijn meest geliefde steden
Lange tijd had ik een favoriete stad, die ik ook hier nog steeds als eerste noem. Maar er zijn recent tweede steden bijgekomen.
- New York (USA)
Ondanks felle concurrentie van Chicago en San Francisco blijft New York mijn absoluut favoriete stad. Ik kan alle bruisende parken, wijken en musea aflopen, maar wat deze stad verheft is, uiteindelijk, de tomeloze energie. Het bizarre tempo waarin het leven zich in ‘The Big Apple’ voltrekt is zo meeslepend dat je er vanzelf in meegaat. Dit is de stad waar je te weten komt wat hip and happening is, en dan niet een jaar of een decennium lang, maar zolang ik leef vervult New York die functie. - Stockholm (Zweden)
Bij wijze van ‘tegenwicht’ jegens New York ben ik een enorme fan geworden van Stockholm. Deze stad is als een zachte, vriendelijke metgezel; zeker in de zoetgevooisde linden lanen zou je zo lang mogelijk willen ronddwalen. Hetzelfde geldt voor het oude centrum, Gamla Stan, waar de idyllische hofjes, de gekleurde huizen en de schilderachtige kastanjebomen je op een intense manier ontwapenen, althans, die uitwerking had het op mij. Voeg daaraan de statigheid van het parlementsgebouw en het koninklijk paleis toe, alsook de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs, en deze stad is voor mij een perfect ‘thuis’. - Tokyo (Japan)
Hoewel ik geen stadsnimf ben, en bijna steeds naar de ruwe kracht van de natuur verlang, is het Tokyo gelukt dat verlangen zo goed als te laten verdwijnen. Hoe kan dat in een megagrote stad die inclusief buitengebieden 40 miljoen inwoners heeft? Het zal te maken hebben met de extreme discipline waarmee Japanners met zichzelf en elkaar omgaan. Zelfs op een drukke plek als Shibuya Crossing en tussen de mensenmassa’s in de metro voel je je volkomen kalm, in evenwicht. Iets waarbij de prachtige stadsparken en -tuinen natuurlijk ook enorm helpen (met Koishikawa Korakuen als speciale aanrader). Heel bijzonder: zen zijn in de drukte!
Het land dat mij het meest heeft verwonderd: Japan!
Bij deze categorie is er een land dat ik apart genoemd wil hebben, en dat er wat verwondering betreft ver weg het meeste uit springt. Zoals ik in mijn beschrijving van Tokyo al heb aangegeven, is Japan een land waar een vreemd soort rust bezit van je neemt. Toen ik er was – ver voor corona – viel me op dat mensen er extreem respectvol naar elkaar zijn, en dat zich dat niet alleen vertaalt in buigingen en andere beleefdheden, maar ook in het houden van afstand tot elkaar. De fascinatie werd des te sterker toen ik bij een K3-achtig optreden opeens huilende mannen van in de veertig met de muziek zag meebewegen, alsof de meidengroep hen verlossing bracht. Misschien is dat ook zo: is de keerzijde van het streven naar balans, schoonheid en perfectie dat Japanners af en toe een knop omzetten en compleet uit hun bol gaan. Fascinerend!
Meest overheerlijke eetbelevenissen
Deze vier belevenissen koester ik al jaren, zij het om allerlei verschillende redenen.
- New Yorkse hot dog
Heel simpel, zo goed. Zo’n snel te scoren hot dog uit een foodtruck met zuurkool en saus. In New York weten ze het in een mum van tijd snel en superlekker klaar te maken. Handig als je op zakenreis bent en weinig tijd hebt. - Lobster Roll in Maine
Ook weer gescoord bij een foodtruck. Zalige, verse kreeft in een getoast kadetje met saus. - Alligator in Lafayette Lousiana
Gevangen in de moerassen middenin Cajun country. De cajun kruiden maken het witte kipachtige alligatorvlees heerlijk pittig! - Atlantic Char in Zweden of op IJsland
Deze trekzalm is heerlijk als hij op de huid gebakken is. Precies zoals ik ‘m at in hotel Kria in Vik (IJsland).
Natuurparken die het meeste indruk hebben gemaakt
- Vatnajokull Nationaal Park (IJsland)
Met 8100 km2 is Vatnajökull de grootste gletsjer van Europa. Tot vlakbij deze gletsjer te zijn gekomen heeft mij ‘diep geraakt’, alsof je via de gletsjer ineens verbonden bent honderden, misschien wel duizenden jaren geleden. En dan heb ik het nog niet eens over de kleine ijsbergjes die in de gletsjermeren drijven, en die ook liggen op het zwarte strand van Diamond Beach. Verder zijn de imposante gletsjeruiteinden – met lichtblauwe, witte en zwarte kleuren – een belevenis op zichzelf. Ze tarten bijna iedere beschrijving. - Nā Pali Coast State Wilderness Park (Kauai, Hawaii)
De Napali kustvan Hawaii is een zeldzame harmonieuze, vredige omgeving. Geplooide, fluweel groene bergruggen die in een turquoise zee met watervallen en rode rotspartijen uitlopen. Wordt helemaal goddelijk als je jezelf toestaat een helikoptervlucht boven dit gebied te maken. Er zijn geen wegen, dus dat is de enige manier om een indruk te krijgen van dit paradijs. - Pacific Rim National Park British (Columbia Canada)
Pacific Rim ligt aan de westkust van Vancouver Island. De maanvormige baaien aan de woeste Pacific Ocean zijn een lust voor het oog. En worden geflankeerd door gematigd diep regenwoud, fjorden en scherpe bergpieken met ijskappen; een prachtig schouwspel dat keer op keer verrast. Verder kun je er genieten van walvissen, papegaaiduikers, zeehonden en zwarte beren. Wat een natuurrijkdom!
Waar mijn liefde voor cultuur maximaal tot bloei kwam: China!
Onbeschrijflijk, de ademloze bewondering die je voelt als je oog in oog staat met wat ik maar voor het gemak even de wonderen van de Chinese cultuur noem. En dan heb ik het natuurlijk over de eeuwenoude Chinese Muur, de al vaak bezongen Verboden Stad in Beijing en het al even illustere Terracotta leger in Xi'an. Met wat een grootsheid zie je jezelf geconfronteerd wanneer je deze, door een verfijnde cultuur vormgegeven fenomenen bezoekt! De zin voor detail van deze cultuurschatten, in combinatie met hun gigantische omvang; niet te bevatten.
Natuurgebied waarmee ik de sterkste band voel
Gematigde regenwoud kust in British Columbia (Canada)! Ergens in dit nog ongerepte ecosysteem van ruim vierduizend vierkante kilometer leven nog circa tweehonderd mythische spirit beren. Het is een wildernis met allerlei tinten groen, en met een rijke hoeveelheid varens, mossen, fjorden, gletsjers, wouden, watervallen en glaciale rivieren waar de First Nations van de Kitasoo Xai'xais stam over waken. De meest indrukwekkende natuurervaring beleefde ik hier met mijn destijds tienjarige zoon Bob. Het was de diepe stilte van deze wildernis die zowel bij Bob als mijzelf voor altijd in ons hart gegrift staat.
Strand waar ik het meest naar verlang…
Secret Beach (Kauai, Hawaii). Zelfs in een droom krijg je minder mooie stranden gepresenteerd! Secret Beach is verstopt achter een bos en vulkanische kliffen met watervalletjes die rechtstreeks op het strand uitkomen. De oceaan is heerlijk wild en zacht tegelijk. Je kunt er uren onbezorgd in zee spelen.
Al mijn reiservaringen?
Bekijk de Doets Experience Map en ontdek een schatkist aan persoonlijke tips en reiservaringen.