Geschiedenis
Hoewel de route in 1985 officieel werd opgeheven, kan met de auto of motor nog steeds delen van de oude weg worden gevolgd. Een tocht van zo’n vierduizend kilometer langs uitgestorven stadjes, schitterend natuurschoon, indianenreservaten, boeiende steden en nationale parken. Onderweg zijn talloze karakteristieke diners, motels en fotostops waar je jezelf kunt vereeuwigen als cowboy of met een ‘All American Cadillac’. Dit zorgt voor het ultieme Amerikagevoel.
Route 66 werd in 1926 officieel in gebruik genomen, om een verbinding van oost naar west te creëren. De route was toen echter pas voor de helft geasfalteerd. Als het lang had geregend, waren de wegen volstrekt onbegaanbaar en moesten reizigers met de trein verder. Pas in 1930 was alles volledig verhard en werd de route vooral gebruikt door Amerikanen die naar Californië reisden om de grote stofstormen in het midden van de Verenigde Staten te ontvluchten. Ook gingen hier duizenden inwoners overheen, die na de ellende van de economische crisis op zoek gingen naar een beter leven in het westen.
Na de Tweede Wereldoorlog, toen het economisch beter ging met het land en auto’s betrouwbaarder werden, werd Route 66 vooral gebruikt voor vakanties en om The West te ontdekken. Dit was ook de periode de waarin de nostalgie ontstond en de route werd geassocieerd met neonreclames, afgelegen benzinestations en goedkope motelletjes. Het werd ineens the Mother Road, the Glory Road en America 's Main Street genoemd. Een en ander werd vooral gepromoot door het beroemde liedje ‘Get your kicks on Route 66’. Door talloze artiesten op de plaat gezet, maar onsterfelijk gemaakt door Nat King Cole.
In de jaren vijftig kon de route de enorme verkeersdrukte niet meer aan. President Eisenhower realiseerde het National Interstate Highway System, waardoor ‘66’ vrijwel volledig verdween onder het asfalt van lnterstates 55, 44 en 40.
Van de fameuze route bleef niet zo veel meer over. Verspreid over Illinois, Arizona, New Mexico en Missouri zijn nog delen terug te vinden. Jaarlijks volgen vele duizenden toeristen de oude route nog vanaf Chicago via de US55 naar St. Louis. Daar gaat de weg over in de US44 tot Oklahoma City, via US40 richting Barstow en vanaf daar kan men het laatste stukje over de US15 naar Santa Monica.
Tegenwoordig wordt de kruising van Adams Street en Michigan Avenue in Chicago gemarkeerd als het startpunt (en eindpunt) van Route 66, al is deze officieel nooit vanaf deze plek begonnen. Oorspronkelijk begon de tocht namelijk op Jackson Boulevard ter hoogte van Michigan Avenue.