Williamsburg
Dé place to be op dit moment in Brooklyn is de wijk Williamsburg, die direct aan de East River in het westen van Brooklyn ligt. Williamsburg is hip, jong, industrieel en artistiek en wordt met Manhattan verbonden door de Williamsburg Bridge. In een klein half uur loop je tussen de fietsers, hardlopers, verliefde stelletjes en breakdancers door van Lower Manhattan naar Brooklyn. Het is er net iets rustiger dan op de Brooklyn Bridge, maar de ervaring is niet minder. Als je over je schouder kijkt zie je de indrukwekkende skyline van Manhattan steeds een klein beetje slinken. Trokken in de jaren zeventig vooral kunstenaars en muzikanten naar de wijk omdat je er grote woningen tegen een lage huur kon scoren, tegenwoordig is dat wel anders: de huurprijzen zijn hier de laatste jaren door het plafond geschoten. Niet zo gek dus dat hier ook heel wat beroemdheden wonen. Williamsburg is echt een dorp binnen een metropool: enorm sfeervol en levendig, maar lang niet zo druk en gehaast als Manhattan. Het is er relaxt en de straten worden gekleurd door vrolijke Street art. Je vindt in Williamsburg veel galerieën, marktjes, unieke winkeltjes, vintage shops en kleine restaurantjes en cafeetjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er eten of drinken: van sappige steaks tot veganistische maaltijden en van lokaal gebrouwen biertjes tot granaatappel margarita’s.
Concerten
Het oudste concertcentrum in de VS is de Brooklyn Acadamy of Music en bestaat uit het Harvey Theatre en het BAM Opera House, dat de thuisbasis is van het Brooklyn Philharmonic Orchestra. De Mark Morris Dance Group heeft hier ook zijn vaste adres.
Brooklyn Bridge
De Brooklyn Bridge is ruim een kilometer lang en toen hij in 1883 voltooid werd was dit de langste hangbrug ter wereld. Tijdens de bouw kwamen twintig mensen om het leven, waaronder ontwerper John Roebling. Aan de Brooklyn-kant ligt Fulton Landing, met daarop het beroemde restaurant River Cafe (waar de kreeft heerlijk is). Jasje en dasje zijn er verplicht, net als reserveren. Flink duur, maar het uitzicht op Manhattan blijft je voor altijd bij. Tijd over? Wandel dan ook even door Brooklyn Heights, een fraaie wijk met mooie huizen. Vanaf de Waterfront Promenade is het uitzicht het mooist.
Brooklyn Botanic Garden
De verzameling bonsaiboompjes in de Brooklyn Botanic Garden zijn beroemd, maar het mooist zijn de magnolia’s als die in het voorjaar in bloei staan (in april) en de Japanse tuin met kersenbomen (in juni). Verder heeft het park een schitterende rozentuin en is er een Fragrance Garden, waar alles op ruikhoogte is opgesteld.
Children's Museum
Het eerste kindermuseum ter wereld was het Brooklyn Children’s Museum. De entree is al avontuurlijk, via onder meer een riviertje. Het kindermuseum in Manhattan haalt het niet bij deze. Educatief en reuze leuk!
Brooklyn Museum of Art
Het Brooklyn Museum of Art werd al in 1897 geopend, maar verdwijnt een beetje in de schaduw van alle grote musea in Manhattan. Het is hier een stuk rustiger dan in Manhattan en er wordt veel aandacht besteed aan Afrikaanse, Islamitische en Aziatische kunst. Andere highlights: de afdeling Egypte, een indrukwekkende collectie impressionisten en zo’n zestig beelden van Rodin. Leuk voor Nederlandse bezoekers is het Jan Schenck House, een reconstructie van een zeventiende-eeuwse Hollandse vestiging in Brooklyn.
Coney Island
Coney Island, een pretpark, werd aan het einde van de 19e eeuw geopend en bestond ooit uit Luna Park (afgebrand), en Steeplechase Park (gesloten). Wat er overbleef is vergane glorie, samengepakt in het kleine Coney Island Museum. Wij van Doets Reizen hebben een zwak voor het pretpark. Ooit kon je er over de hoofden lopen en stond je uren in de rij voor een attractie, nu is dat wel anders. Maar, zo zei een Amerikaan laatst in de Volkskrant: ‘Coney Island zal altijd blijven bestaan’. Gelukkig maar, want er valt nog steeds genoeg te beleven. Heerlijke hotdogs haal je bij Nathan’s (waar ieder jaar op 4 juli de internationale hotdog-eet-wedstrijd wordt gehouden) en het is fijn slenteren over de boardwalk richting Brighton Beach. Langs die Boardwalk vind je het New York Aquarium, waar meer dan 10.000 zeedieren leven. Een attractie die er mag zijn!
Transit Museum
Het New York Transit Museum is een paradijsje voor mensen die dol zijn op treinen. In een buiten gebruik gesteld metrostation in Brooklyn Heights staan alle treinstellen die de afgelopen honderd jaar door en onder New York hebben gereden. Sommigen hebben een belangrijke rol gespeeld in films. Een aantal worden een paar keer per jaar van stal gehaald voor een ritje over de bestaande metrolijnen.
Prospect Park
Prospect Park heeft op het eerste gezicht veel weg van Central Park. En dat klopt! Het werd in 1866 aangelegd naar een ontwerp van dezelfde landschapsarchitecten die enige jaren daarvoor verantwoordelijk waren voor Central Park. Veel ruime grasvelden dus, een spinnenweb aan wandelpaden, vijvers, een kleine dierentuin en zelfs een schaatsbaan. Wat heel anders is dan Central Park is de rust die hier heerst. Grenzend aan het park liggen het Brooklyn Museum en de botanische tuinen. Stap je uit of in op Grand Army Plaza? Let dan niet alleen op de beeldbepalende triomfboog uit 1892, maar loop ook even naar de buste van John F. Kennedy aan de noordkant van het plein. Het is namelijk het enige beeld van JFK in New York.