Black Friday kortingen! Meer info

Ooit wilden inwoners van Manhattan bij wijze van spreken nog niet dood gevonden worden in Queens. Ze haalden hun neus op voor deze grootste wijk van New York City, waar vooral politiemensen, brandweerlieden en taxichauffeurs woonden (en wonen). Maar die tijd is voorbij. Hoge huren dreven ook de beter gesitueerden naar Queens. De wijk is voor veel reizigers het eerste stukje Amerika dat ze zien.

Airports

Hier liggen namelijk zowel JFK Airport als LaGuardia Airport. Zelf kennen wij Queens vooral van de wijk Astoria en van Flushing Meadow. In het park Flushing (in de Hollandse tij Vlissingen) vind je onder meer het tenniscomplex waar jaarlijks de US Open wordt gehouden. Ook staat er het Citi Field Stadium (thuisbasis van de New York Mets). Midden in Flushing Meadow staat nog altijd de Unisphere, een enorme, doorzichtige, uit ijzer en brons bestaande wereldbol die icoon was van de wereldtentoonstelling die hier in 1964 werd gehouden. 

Astoria

In Astoria (met de metro maar een paar minuten vanaf hartje Manhattan) drukte de grote groep Griekse immigranten die er woonden duidelijk hun stempel op de wijk. Het schijnt dat er alleen in Athene meer Grieken bij elkaar wonen op zo’n klein gebied. Er hangt een prima sfeertje, vooral op zwoele avonden. Je vermaakt je er prima met veel terrasjes, sirtakimuziek en een overvloed aan restaurantjes waar je voor niet al teveel geld heerlijk kunt eten. 

Filmstudio

Het American Museum of the Moving Image hoort bij de Kaufman Astoria Studio, de belangrijkste filmstudio van New York. Legendes als Rudolph Valentino en Gloria Swanson draaiden hier in vroeger tijden hun films, later gevolgd door onder andere Michael Jackson en Diana Ross met The Wiz. De studio zelf kun je niet in, wel het bijbehorende Behind the Screen, met veel informatie over filmproductie en –promotie. Daarnaast vind je er veel attributen, curiosa en een aantal bioscoopzalen waar zowel stokoude (stomme) films als de nieuwste blockbusters worden vertoond.  

Musea

Het Isamu Noguchi Garden Museum is helemaal gewijd aan de in 1988 overleden JapansAmerikaanse beeldhouwer Isamu Noguchi. Er zijn meer dan 300 werken te zien in het gebouw en de prachtige tuin die daarbij hoort. Vlakbij vind je het Socrates Sculpture Park, een op een voormalige vuilnisbelt aangelegde beeldentuin met wisselende tentoonstellingen van voornamelijk lokale kunstenaars. Dit park is gratis.

De New York Hall of Science oogt nogal onvriendelijk, met al dat staal en beton. Het was één van de paviljoens van de wereldtentoonstelling in 1964. Tegenwoordig is het een echt ‘doe-museum’ waar je allerlei technische trucjes uit kunt halen. Kinderen (en ouders trouwens ook) brengen er met gemak uren door. 

De collectie in het Queens Museum in Flushing Meadow heeft vooral betrekking op de in dit park gehouden wereldtentoonstellingen en de geschiedenis van de VN. Redelijk spectaculair is het Panorama of New York City, een nauwkeurig schaalmodel (1:1200) van de stad. Alsof je zelf over The Big Apple vliegt! 

Louis Armstrong House

Ooit was het Louis Armstrong House het woonhuis van trompettist en zanger Louis Armstrong. Na zijn dood in 1971 heeft er niemand meer in het huis gewoond en is er niets meer aan de inrichting veranderd. Inmiddels is het huis een National Historic Landmark en mag je er zonder toestemming van de overheid zelfs geen punaise meer in het behang steken. Op dinsdag tot zondag worden er rondleidingen gehouden.

MoMA PS1

Hoogtepunt in Queens is het MoMA PS1. Deze aan het Museum of Modern Art (MoMA) gelieerde expositieruimte voor hedendaagse kunst ligt in de wijk Long Island City en heeft geen permanente collectie. Zo kunnen (soms ondergewaardeerde) kunstenaars hier helemaal los gaan. doelstelling was om leegstaande panden in te richten als ateliers en tentoonstellingsruimtes. Nu is het museum dus gevestigd in Queens. Een topper die je niet mag missen!

Reizen in de buurt van Queens

Logo Doets Reizen Amerika

Queens