Daughters of The Republic of Texas
De ‘Texaanse dochters’ die nu in de Alamo beheren nemen hun taak zeer serieus. Ze zien ze er onder meer op toe dat de bezoekers van The Alamo zich op gepaste en eerbiedige wijze gedragen, op gedempte toon spreken, een shirt en schoenen dragen en niet lachen of grapjes maken. De ‘Dochters van de Republiek’ houden de gedenkplaats, het museum, winkeltje en de bibliotheek draaiende. Zij maken ook deel uit van de politie-eenheid van het monument. Het is ongelooflijk maar waar; ieder jaar bezoeken bijna drie miljoen mensen The Alamo.
Wat je zult opvallen tijdens een bezoek aan The Alamo
Tijdens een bezoek vallen je ongetwijfeld twee dingen op. Enerzijds zal de grootte van de gedenkplaats je tegenvallen en anderzijds zal de ongekende schoonheid van je opvallen. Een rijkelijk versierde poort geeft toegang tot een typisch Spaanse koloniale kerk met Moorse architectonische kenmerken. Dat is op zich niet zo vreemd, als je je realiseert dat de Moren vanaf de achtste tot de vijftiende eeuw de Spanjaarden hebben overheerst en een grote invloed hebben gehad op de Spaanse architectuur.
De geschiedenis van the Alamo
The Alamo werd oorspronkelijk in 1724 gebouwd als de Mission San Antonio de Valera, nadat twee andere missieposten met dezelfde naam op een andere plaats verloren waren gegaan. Gedurende de achttiende eeuw functioneerden deze nieuwe post net als de andere posten langs San Antonio Mission trail. Het was een tehuis voor missionarissen dat betrekkelijk zelfvoorzienend was.
De Indianen die voor de missionarissen op het land werkten, werden bekeerd en kregen in ruil medische verzorging. De missie werd in 1793 als missiepost ontbonden en tegelijkertijd door Spaanse koloniale troepen bezet en tot fort uitgebouwd. Tegelijkertijd werd de naam veranderd in Mission del Alamo. Na de Mexicaanse Vrijheidsoorlog kwam het in Mexicaanse handen en vervolgens in handen van de Texaanse opstandelingen.
De Mexicanen wilden het fort vervolgens weer in handen krijgen. Het is nauwelijks mogelijk gebleken de daaropvolgende Battle of The Alamo nauwkeurig te beschrijven en een objectief oordeel te vormen over het verloop van deze slag. Die overigens van beslissende invloed werd voor het verdere verloop van de Texaanse geschiedenis.
Vast staat wel dat op 23 februari 1836 de Mexicaanse generaal de Santa Anna met 2500 tot 5000 soldaten The Alamo heeft aangevallen. Aanvankelijk verdedigd door 159 Texaanse opstandelingen (vrijheidsstrijders), die gedurende het beleg versterking kregen van nog dertig mannen. Er waren zelfs Afro-Amerikanen bij die aan de zijde van hun meesters meevochten. Gedurende een periode van dertien dagen hielden de verdedigers stand tegen de Mexicaanse overmacht. De Mexicaanse verliezen waren enorm. Schattingen lopen uiteen van duizend tot tweeduizend doden. Toen de Mexicanen uiteindelijk het fort innamen, alle verdedigers standrechtelijk geëxecuteerd. Op een paar na, die voor verhoren in leven werden gelaten.
Alles draaide in die periode om de Slag bij Alamo. Gedurende de kleine twee weken dat Santa Anne probeerde The Alamo in te nemen, konden nieuwe Texaanse troepen zich (zowel moreel als fysiek) klaarmaken.
De slogan van de vrijheidsstrijders ‘Remember The Alamo’ gaf extra kracht aan de strijd tegen de Mexicaanse overheersers.
Uiteindelijk werd de beslissende slacht ‘The Battle of Jacinto’ door de Texanen gewonnen. Het is zeer de moeite waard deze Texaanse top bezienswaardigheid te bezoeken. De toegang is gratis. Een paar dollar donatie wordt wel op prijs gesteld.