Smeltkroes van dynastieën
Maar liefst dertien verschillende dynastieën maakten Xi’an tot wat het nu is. Uit de Tang-dynastie ontstonden zowel de prestigieuze Grote als de Kleine Wilde Ganzen Pagode. Xi’an was vroeger tevens het eindpunt van de oosterse zijderoute en werd dankzij de continue aanwezigheid van handelaren een smeltkroes van verschillende godsdiensten. De handel met het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied floreerde levendig. Die invloed zie je terug in de bruisende islamitische wijk waar je zintuigen overuren draaien; je ruikt de kruiden en kunt in de nauwe straten en stegen op elke hoek genieten van heerlijk Oosters eten.
Fiets over de stadsmuur
Xi’an is, zeker voor Chinese begrippen, een kleine stad: er wonen ’slechts’ 4 miljoen mensen. De wijken zijn eenvoudig ingedeeld, de rechte straten lopen van noord tot zuid en van oost naar west, dus je kunt als toerist moeilijk verdwalen. De stadsmuren gaan sinds de Ming-dynastie mee en kunnen wel tegen een stootje. Vandaar dat je er niet alleen op kunt wandelen maar ook fietsen. Voor avonturiers is dit een aanrader maar verwacht een pittige rit, want echt soepel op z’n Nederlands doortrappen is het niet.
Levend ingemetseld
Het leger van Terracotta-soldaten dat in 1974 per toeval door boeren gevonden werd, is ruim veertig jaar later hét symbool voor de Chinese geschiedenis. De ondergrondse wereld van de machtige keizer Qin, is ruim tweeduizend jaar lang bewaard gebleven. Op het terrein waar de vondst ontdekt werd is nu een museum waar je het leger met 8000 soldaten, strijdwagens en paarden kunt bewonderen.
De originele graftombe ligt een paar kilometer verderop. Omdat het bronzen paleis van de keizer nog onder de grond ligt, is de archeologische site slechts voor een deel blootgelegd. Wist je dat de 700.000 arbeiders die ruim 36 jaar aan dit complex werkten, allen levend ingemetseld en begraven werden? De keizer, die bezeten was door de dood, wilde dit enorme geheim voor altijd in zijn graf meenemen. Hij overleed op 49-jarige leeftijd waarop zijn zoon de rest van de familie doodde zodat hij, als enig overgeblevene, keizer werd.