De snelheid van Shanghai
Shanghai is wellicht de meest 21-eeuwse plek op aarde! Een plek waar alles snelheid, vooruitgang en toekomst ademt. De economie dendert er door als nergens anders
Het financiële centrum van Shanghai, het gebied waar het hyperkapitalisme hoogtij viert, heet Pudong. De indrukwekkende wolkenkrabbers laten je ogen knipperen. Na de wereldtentoonstelling in 2010 en de economische hervormingen is de internationale allure van Shanghai in een geweldig tempo verder gegroeid. Al sinds 2004 is Shanghai de grootste haven ter wereld. Zelf ben ik gevoelig voor treinen en schepen, die in Shanghai een cruciale rol spelen in het transportsysteem; hun aanblik maakt me altijd intens blij. Speciaal voor de hypermoderne hogesnelheidstreinen is er in deze metropool een groot station waar circa 30 treinen per minuut vertrekken, in China hét vervoersmiddel bij uitstek! Aparte vermelding verdienen de vrachtschepen, die als je over de Bund loopt, door een loods begeleid ziet worden naar de haven. Een magnifiek gezicht… Je ervaart dan de ongelofelijke dynamiek en ontwikkeling van Shanghai, die niet te vergelijken is met de meer historisch georiënteerde steden als Bejing of Xi’an.
Groen Shanghai
Ondanks de enorme dynamiek is Shanghai ook zeer groen. Dat komt grotendeels door de French Concession, een gebied dat circa acht vierkante kilometer beslaat en eindigt bij de Bund langs de Huangpu River. Deze koloniale buurt met victoriaanse architectuur en lanen met platanen geeft een internationale en vooral gezellige ambiance. Straten als Wukang Lu en Huaihai zijn fijne plekken om te flaneren tussen boetieks, terrasjes en art galeries. Je hebt dan bijna niet door dat je in een stad bent waar 25 miljoen mensen wonen. Het Okura Garden Hotel ligt middenin dit district en heeft een rijke koloniale geschiedenis. Fijn om even door het parkje te lopen en een high tea te genieten in het lobby restaurant. Het Fuxing Park brengt je weer terug in China; het is prachtig thematisch aangelegd en hier zie je veel actieve senioren samen thee drinken uit hun eigen thermoskannen en gezamenlijk buiten spelletjes spelen of sporten. Dit samen buiten spelen vond ik een positieve ‘eyeopener’ voor onze senioren die meer op hun eigen huis gericht lijken te zijn.
Shanghai laat zich van alle kanten zien
Bund betekent letterlijk band in het Perzisch en is een rand langs de Huanpu River. Hier liggen de historische Art Deco gebouwen waar tot aan de Tweede Wereldoorlog de banken gevestigd waren. Het zijn prachtige statige gebouwen die nu veelal dienst doen als hotels. Via een tunnel met treintje of per boot ga je naar het moderne economische centrum. Hier is de Shanghai Tower het ultieme hoogtepunt. De vorm van dit gebouw is gedraaid, ‘twisted’. De Shanghai Tower is op dit moment het één na hoogste gebouw van de wereld, na de Burj Khalifa in Dubai. Het Shanghai World Financial Center ligt hier dichtbij en heeft een aparte flessenopener-achtige top. Veel reizigers gaan de meer historische ‘Pearl Tower’ op. Zelf adviseer ik te midden van al dit architectonische ‘geweld’ naar het observatieplatform van de Shanghai Tower te gaan.
Samenvattend… In Shanghai komt alles samen wat China indrukwekkend maakt, de combi van historie en moderniteit. Shanghai is daarin de overtreffende trap. Kortom, een energie opwekkende plek om je reis te eindigen.