Uniek gebied
Mývatn is een uniek gebied vol met geologische wonderen en dierenleven. De bijzondere kenmerken en ongewone ecologie van het Mývatn meer maken het tot één van de voornaamste bezienswaardigheden van noordoost IJsland, vooral door de combinatie van een rijk vogelleven en de vulkanische en geothermische activiteit in het gebied.
Het Mývatn meer is weelderig en lieflijk in de zomer, maar in de minder druk bezochte wintermaanden is het een totaal andere aanblik. Met sneeuw beladen oevers en bevroren gebladerte vormen een betoverende inlijsting van zwanen die door de mistige wateren glijden. ‘s Winters schijnt de zon ten hoogste een paar uur om deze pracht zichtbaar te maken en bij op- en ondergaande zon kleurt de hemel in prachtig roze en paarsblauwe tinten.
Het meer, met een oppervlakte van 37 km², is ontstaan door een lavastroom uit een vulkaanuitbarsting van 2300 jaar geleden en is gemiddeld maar 2,5 m diep. Hierdoor kan het zonlicht gemakkelijk doordringen tot aan de bodem, die weelderig begroeid is. Ontelbare muggen leggen hun eitjes aan de oevers en zijn daarna een waar ‘banket’ voor de vogels en vissen (zalm en forel) van het meer. Vogel liefhebbers uit de hele wereld komen hier hun droomfoto van de vele eenden soorten en andere vogels maken.
Tijdens de zomer komen alle vogels naar de waterkant om zich te nestelen in de rijke flora en fauna. Jagers zullen hier niet te vinden zijn, want het gebied is met internationale wetten bescherm als een belangrijk broedgebied.
In en rondom het meer zijn prachtig gevormde pseudokraters, die ontstaan wanneer een lavastroom over moerasachtig gebied stroomt en door de hitte stoomexplosies in het water eronder veroorzaakt. Hierdoor spat de lava omhoog en vormt ‘kraters’, waar dus nooit lava uit heeft gestroomd. Het omliggende landschap wordt gedomineerd door indrukwekkende vulkanische landvormen, zoals de ‘Donkere Burchten’ van Dimmuborgir.
Bezienswaardigheden
- Krafla vulkaan:
Vlakbij het Myvatn-meer ligt de vulkaan Krafla. Deze vulkaan is onderdeel van het Grote Krafla Vulkanische Systeem. Dit is een strook van scheuren en spleten van 4 tot 10 km bleed en 80 km lang. Vaak word de vulkaan verward met de berg Krafla. De caldera van de vulkaan ligt in het midden en heeft een diameter van 10 km. In de caldera liggen een aantal bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de bubbelende modderpoelen en spuitende stoomgaten bij Hverir, de smeulende lavavelden van Leirhnjúkur of de Viti krater. In deze omgeving is het nasmeulende lavaveld van de uitbarsting tussen 1975 en 1984 nog steeds te zien. Onder dit gebied ligt een enorme magmakamer die op sommige plekken tot maar 3 km onder het aardoppervlak ligt. Rond de vulkaan Krafla ligt een korter en een langer wandelpad. Vanaf deze wandelpaden heb je een prachtig uitzicht over het vulkanische landschap.
- Mývatn Nature Baths:
Aan de andere kant van de berg ligt de Mývatn Baths/ Jarðböðin. Dit is een Spa die in 2004 werd geopend. Net als de Blue Lagoon beschikt ook deze Spa met mineralen, silicaten en geothermische micro-organismen. Deze zorgen voor de prachtige parelblauwe kleur van het water. Je kunt hier genieten van een unieke vulkanische omgeving en in de winter misschien zelf wel van het Noorderlicht! Doets Reizen kan je helpen met het reserveren van je entree bewijs.
- Vogelspotten:
Tijdens de zomer explodeert de vogelpopulatie, die langs de waterkant nestelt en gretig gebruik maakt van de rijke flora en fauna. Het gebied is met internationale wetten beschermd als een belangrijk broedgebied, Alle IJslandse soorten eenden behalve de eidereend broeden hier. Aangenomen dat u een kenner bent, kunt u ook uitkijken naar de ijsduiker, grauwe franjepoot, kuifduiker, roodkeelduiker en smelleken. Als u geluk heeft zal zelfs de IJslandse giervalk zich laten zien!
- Grótagjá grot:
Grótagjá is een grot in een spleet die is gevuld met bronwater. Vroeger was dit altijd een favoriete badplaats, maar dit veranderde toen de Krafla Vuren in het gebied uitbarstten en het water te heet werd. Over een paar jaar verwachten ze dat mensen weer kunnen baden in het kristalheldere water.
- Hverfell krater:
Aan de oostkant van het Myvatn-meer, is een cirkelvormige tefra ring, die je zal doen denken aan een gigantische maankrater. De krater heet Hverfell en werd 2800 jaar geleden gevormd tijdens een explosieve uitbarsting. De krater is 1200 m in diameter en 150 meter hoog. Sinds 2011 word Hverfell beschermd als natuurmonument.
- Overige bezienswaardigheden:
Aan de oostkant van Myvatn-meer is een indrukwekkend natuurpark Höfði. Dit park zit vol met prachtige flora en fauna en uitzichten over het meer. Aan de zuidkant van het meer is een groep kleurrijke, prachtig gevormde pseudokraters te vinden, Skútustaðargígar. Aan de noordwest kant van Myvatn bevindt zich het vogelmuseum. Hier vind je een interessante collectie van IJslandse vogels.