Het verzakte Pingvellir
Het Nationale Park Þingvellir is letterlijk een verzakking van de aarde. Jaarlijks komen Europa en Noord-Amerika hier 1 tot 2 centimeter verder uit elkaar te liggen want op deze plek drijven Euraziatische en de Amerikaanse aardplaten uit elkaar. Hoewel je het in deze wildernis niet meteen verwacht heeft Þingvellir voor de politiek een belangrijke rol gespeeld want in 930 werd hier het IJslandse parlement gesticht.
Geysir geothermisch gebied in Haukadalur
Hoewel Geysir de populaire geiser is en veel toeristen trekt, is het naburige Strokkur de enige, echte showstopper. Strokkur is, in tegenstelling tot Geysir, zeer actief, gemiddeld spuit deze geiser elke tien minuten een waterkolom van zo’n 15 a 20 meter de lucht in. Een uniek natuurfenomeen om mee te maken!
Geysir is de naam van één bepaalde geiser in dit geothermische gebied langs weg nr. 35. Geysir komt van ‘geysa’ wat spuiten betekent en heeft onze keukengeiser z’n naam gegeven. Geysir werd in de 13e eeuw ontdekt toen hij nog zo´n 80m de lucht in spoot. Nu is het alleen nog een rustig bubbelend kratermeertje dat af en toe wat sputtert, recent nog na de grote aardbeving in het jaar 2000. Waar zijn dan al die foto´s van een spuitende geiser genomen? Dat is Strokkur een eindje verderop, die ongeveer elke 5 minuten spectaculair tot 35 m hoog de lucht in spuit. Het is boeiend om de Strokkur een paar keer in actie te zien, want elke eruptie is verschillend. Elke keer zie je zeer heet water van ongeveer 125° Celsius, dat onder de krater met hete gassen heeft vastgezeten, door het koele oppervlakte water heen breken. (Blijf op veilige afstand!) Voor velen is de opzwellende waterkoepel die net voor het moment van de hoogste druk verschijnt nog spectaculairder dan het plotseling omhoog spuitende water zelf. Het geothermische gebied van Geysir beslaat ongeveer 3 km² en is vol met hete bronnen (soms turkoise gekleurd en met silica-afzettingen), dampende waterstroompjes en prachtig gekleurde mineralenaarde. Het gebied is vrij toegankelijk maar blijf alstublieft achter de koorden en op de paden voor eigen veiligheid en de bescherming van het gebied. Informatieborden geven uitleg over de werking van geisers. In het Geysir Center bij het restaurant vindt je de Geysirstofa Multimedia Show met informatie over fenomenen als geothermische- en waterkrachtenergie, noorderlicht, vulkaanuitbarstingen, ijsgrotten en aardbevingen. De aardbeving simulator is leuk om te doen, vooral als je er nog nooit één hebt meegemaakt.
Een gouden waterval
Ook het immense geweld van de Gulfoss Waterval, niet te verwarren met de kleine gelijknamige waterval in de Westfjorden, is een must see. Deze Gullfoss is de meest bekende en overweldigende waterval van IJsland. Vanwege de rondzwevende nevel wordt het ook de gouden waterval genoemd. Het ligt op de Golden Circle-route die je via Reykjavik met auto kunt volgen. Doets Reizen maakt je roadtrip door IJsland compleet!
Gullfoss betekent ‘gouden waterval’ en dankt zijn naam aan het in de late middagzon geel opkleurende, variërend troebele gletsjerwater. De waterval is meestal al hoorbaar voordat hij zichtbaar wordt en ligt op 5 minuten lopen van de parkeerplaats boven bij het restaurant. De onderkant van de waterval en de kloof zijn vaak gehuld in waterdamp. Dit maakt het de ideale plek voor regenboogjagers want zodra de zon doorbreekt verschijnt een prachtige heldere regenboog in de omhoog zwevende nevel! Het nadeel van deze voortdurende mistige omstandigheden is dat je hier zelfs op een zonnige zomerdag een regenjas nodig kunt hebben. Gullfoss kan een historische gebeurtenis aan z’n pracht en praal toevoegen: in de eerste helft van de 20e eeuw waren er serieuze plannen de waterval te gebruiken voor het opwekken van hydro-elektriciteit. De privé-eigenaar verhuurde de waterval aan buitenlandse investeerders voordat het aan de IJslandse staat werd verkocht. Vlakbij de waterval is een afbeelding van Sigriður Tómasdóttir, dochter van de oorspronkelijke eigenaar. Zij heeft de eer de eerste activiste voor natuurbehoud te zijn op IJsland en ze voorkwam dat Gullfoss in de 20-er jaren van de vorige eeuw zou verdwijnen in een stuwdam. Sigriður dreigde zich in de waterval te storten als dit project zou doorgaan. De rechtbank stelde haar in het ongelijk, maar onder druk van de publieke opinie zag het hydro-elektrische bedrijf van de plannen af. Sindsdien is de waterval beschermd. Als het donderende water van de waterval in de kloof jouw avontuurlijke zin opwekt, kun je altijd gaan raften op de Hvitá-rivier, maar niet exact op deze plek!
De Gouden Cirkel / The Golden Circle
Zuidwest IJsland staat vooral bekend om de ‘Gouden Cirkel’ van bezienswaardigheden, waarmee meestal wordt bedoeld: de geiser ‘Geysir’, de Gullfoss-waterval en het Nationaal Park Þingvellir. Hier werd IJsland’s parlement gesticht in het prachtige landschap waar de Europese en Amerikaanse aardschollen uit elkaar bewegen. Andere bezienswaardigheden van dit landinwaartse deel van zuidwest IJsland zijn: de vulkanische krater Kerið, het geothermische meer Laugarvatn (tip: bezoek de Fontana Spa ) en Skálholt, voor eeuwen lang het religieus, cultureel en educatief centrum van IJsland.