Vergezichten langs de Big Sur
Op zo’n 45 kilometer ten zuiden van Carmel ligt Big Sur, genoemd naar de naam die Spaanse kolonisten dit gedeelte van de kust gaven: el pais grande del sur. Ofwel het grote land van het zuiden. Over smaak valt vaak te twisten, maar dit is volgens vrijwel iedereen het mooiste stukje Highway 1. De Big Sur diende talloze keren als decor voor films en autoreclames. Logisch ook: na elke haarspeldbocht ben je geneigd opnieuw je hand voor de mond te slaan. Zo ruw, zo hoog en zo mooi zijn de rotsformaties, zo imponerend zijn de golven die zich witschuimend te pletter slaan tegen de kliffen, zo fraai zijn de pijnbomen, zo spectaculair de over diepe kloven hangende bruggen, zo uitnodigend is het strand. Waarop verbazingwekkend genoeg nauwelijks mensen te vinden zijn. De weg is is prachtig, helaas vaak druk en ’s morgens mistig. Advies? Gebruik de ochtend om Carmel verkennen of naar het Monterey Bay Aquarium zodat je na de lunch zonder mist deze prachtige route kunt rijden. Maximaal genieten!
Onze stop suggesties (van noord naar zuid)
Picknicken in Garrapata State Park
Een leuke stop onderweg is het Garapatta State Park. Dit park behelst een prachtig strand van circa 3,5 km lang, omzoomd door rotsen met kwetsbare mossen en een wilde oceaan. Je kunt hier goed picknicken; een mooi begin voor deze route.
Bixby Creek Brug móet welhaast op de foto
Deze enkele boogbrug uit 1932 was een belangrijke verbetering in de ontsluiting van de kust. Hiervoor waren de inwoners tijdens de winter vrijwel afgesloten van de bewoonde wereld. Deze brug is iconisch voor de Big Sur en veelvuldig gefotografeerd. De brug fotograferen kun je het beste doen vanaf Castle Rock Viewpoint ten noorden van de brug.
Rijke natuur in Little Sur River Park
Dit strand is vanaf de weg redelijk goed toegankelijk. Je hoeft geen hoge kliffen af om het te bereiken. Flora en fauna zijn prachtig door de combinatie van de Little Sur River en de oceaan.
De donkere historie van Point Sur State Park en Lighthouse
Iets zuidelijker ligt een ronde, vulkanische rots in de oceaan met daarop een vuurtoren uit 1889. Tot 1974 werd de vuurtoren handmatig bediend. In 1935 stortte dichtbij deze vuurtoren een immense zeppelin in de oceaan. Slechts 2 van de 83 inzittenden overleefden de crash. De verongelukte zeppelin, de USS Macon, was net zo lang als een huidige Boeing 747.
Neem wandelschoenen mee naar Julia Pfeiffer Burns State Park en McWay Falls
Het Julia Pfeiffer Burns State Park, genoemd naar een in deze streken legendarische pionierster, strekt zich vanaf Big Sur uit tot diep in het tot duizend meter hoogte reikende bergland. Door het park lopen idyllische trails langs onder meer denderende watervallen en sequoiabossen. Uniek is de waterval die vanaf een klif op het strand stort, de McWay Falls. Buitengewoon populair zijn plekken als McWay Cove en Saddle Rock. Bij de entree is een restaurant en een souvenirwinkel. Let op: de paden in dit park kunnen behoorlijk steil zijn. Goede wandelschoenen aantrekken, dus! Meer informatie: www.parks.ca.gov/?page_id=578
De vrijzinnige sfeer van Nepenthe Big Sur
Hier vind je een restaurant, ‘Kevah’, waarvandaan je onder het genot van een kopje koffie of een lunch waanzinnig mooi uitkijkt over de Pacific en haar ruige kust. De appeltaart verdient speciale vermelding! Je waant je hier in de jaren ‘60 met fitte, grijze hippies. Daarnaast is er een winkel, ‘Phoenix’, waar kunst, sieraden en veel literatuur wordt verkocht. Direct bij Nepenthe is de Henry Miller Memorial Library gevestigd. De wereldberoemde Marilyn Monroe was Henry Miller’s vrouw en bracht samen met hem (en de hippies) veel tijd door in Nepenthe. Nephente mag je niet overslaan en je proeft de vrijzinnige sfeer van de jaren ‘60 van de vorige eeuw.
Fabuleus uitzicht vanaf Ragged Point
De kust van Big Sur is al hoogtepunt na hoogtepunt en precies op het punt waar je het gebied verlaat, krijg je nog een majestueus toetje voorgeschoteld: Ragged Point. Door sommigen gezien als het mooiste uitzichtpunt van de hele kust, en wie weet is dat ook zo. Rij er in ieder geval niet zomaar langs! Bij het Ragged Point Inn kun je iets drinken met dat fantastische uitzicht op de achtergrond. Meer informatie: www.raggedpointinn.
De Romeinse allure van Hearst Castle
In het extravagante landhuis met zijn vele marmeren zalen hangt en staat een prachtige collectie Europese religieuze kunst van deze beroemde mediamagnaat. Buiten zijn er sprookjesachtige tuinen met zulke grote waterpartijen en zwembaden dat ze ontworpen hadden kunnen zijn voor een Romeinse keizer. Never-never-land werd Hearst Castle door Williams gasten ook wel genoemd. Want ‘Never seen such a place before, never see such a place again’ riepen ze na een weekendje tennissen, paardrijden, dansen en film kijken. En het waren toch echt niet de minsten die het op ‘de betoverde heuvel’ (‘la cuesta encantada’) gebouwde huis bezochten. Winston Churchill, George Bernard Shaw, Charlie Chaplin: ze waren allemaal diep onder de indruk. En vergaten voor het gemak maar even wat voor een reputatie de eigenaar in de loop der jaren had opgebouwd. Na de dood van Williams Hearst werd het landgoed cadeau gedaan aan de staat Californië. Nu is het toegankelijk voor het publiek. Let wel, het kost je een hele dag om het landgoed volledig te bezichtigen.
Zeeolifanten bij Point Piedras Blancas
Bij Point Piedras Blancas, dat vlakbij Hearst Castle ligt, vind je bijna altijd een grote kolonie zeeolifanten op het strand. Je kunt deze dieren tot op een paar meter afstand benaderen (en fotograferen), maar let op: ze storen is strafbaar. Als ze weg schuifelen ben je te dichtbij gekomen en moet je ze met rust laten.